Reklama
  • Czwartek, 9 marca (13:05)

    Jak zmniejszyć podwyższone ciśnienie

Jedz aronię (w przetworach, soku lub suszoną).

Łyżkę rozdrobnionego ziela jemioły zalej szklanką wody w temp. ok. 30°C i odstaw na godzinę. Od czasu do czasu zamieszaj. Po przecedzeniu pij 2 lub 3 razy dziennie po 1/3 szklanki.

Reklama

Regularnie dodawaj cebulę do potraw. Dzięki obec nym w niej związkom rozszerzającym naczynia krwionośne obniża ona skur czowe (górne) ciśnienie o 12 mmHg, a rozkurczowe (dolne) – o 9 mmHg.

Postaraj się ograniczyć zużycie soli do 5 g (łyżeczki) dziennie.

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Delikatne „pykanie” pod skórą może być ważnym wskaźnikiem zdrowia! Na jego podstawie doświadczony lekarz potrafi wychwycić np. nadciśnienie. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.